Artykuł sponsorowany

Placki ze sfermentowanej mąki z ciecierzycy, jako zdrowa alternatywa dla klasycznych racuchów

Placki ze sfermentowanej mąki z ciecierzycy, jako zdrowa alternatywa dla klasycznych racuchów

Spis treści

Czy szukasz zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych racuchów? Oto przepis na placki ze sfermentowanej mąki z ciecierzycy, które zaskoczą Cię swoim smakiem i wartościami odżywczymi. Przekonaj się, jak łatwo wprowadzić do swojej diety produkty ekologiczne, takie jak mąka ciecierzycowa.

Dlaczego warto sięgnąć po sfermentowaną mąkę z ciecierzycy?

Sfermentowana mąka z ciecierzycy to produkt bogaty w białko, błonnik i witaminy z grupy B. Dzięki fermentacji, procesowi naturalnemu, który polega na przekształcaniu substancji organicznych przez mikroorganizmy, mąka staje się jeszcze bardziej wartościowa. Fermentacja zwiększa biodostępność składników odżywczych oraz wpływa na lepszą przyswajalność białka i minerałów. Dodatkowo sfermentowana mąka z ciecierzycy ma niższy indeks glikemiczny niż mąka pszenna, co sprawia, że jest odpowiednia dla osób dbających o linię oraz cierpiących na cukrzycę. Sfermentowaną mąkę z ciecierzycy oraz inne mąki ekologiczne można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością np. w sklepie ekologicznym Planetarianie Bio, który oferuje szeroki wybór produktów naturalnych. 

Przeczytaj również: 3 przepisy na smakowite, dietetyczne ciasto!

Korzyści dla zdrowia wynikające ze spożycia mąki ekologicznej

Mąki ekologiczne, takie jak mąka z ciecierzycy, dzięki swoim właściwościom wspierają nie tylko nasze zdrowie, ale również środowisko. Produkcja ekologiczna opiera się na zasadach zrównoważonego rozwoju i minimalizacji negatywnego wpływu na otoczenie. W praktyce oznacza to m.in. rezygnację z używania pestycydów, sztucznych nawozów czy GMO. W efekcie otrzymujemy produkty wolne od szkodliwych substancji, które mają korzystny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie.

Przeczytaj również: Zdrowa żywność. Czym powinien charakteryzować się dobry ser?

Przepis na placki ze sfermentowanej mąki z ciecierzycy

Placki ze sfermentowanej mąki z ciecierzycy można podawać na słodko lub na ostro. W wersji słodkiej sprawdzą się owoce, jogurt, miód lub syrop klonowy. Jeśli preferujesz pikantne smaki, możesz dodać do ciasta startą cukinię, paprykę czy cebulę. Aby przygotować placki ze sfermentowanej mąki z ciecierzycy, potrzebujesz następujących składników (na około 10 placków):

Przeczytaj również: Ekologiczne produkty polecane branży HoReCa

  • 200 g sfermentowanej mąki z ciecierzycy

  • 300 ml wody

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków jest bardzo proste. W misce wymieszaj sfermentowaną mąkę z ciecierzycy z wodą, jogurtem i solą. Odstaw ciasto na około 30 minut, aby składniki dobrze się połączyły. Następnie rozgrzej olej na patelni i smaż placki na złoty kolor z obu stron.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz do artykułu

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

Korzystamy z plików cookies, które zapisują się w pamięci Twojej przeglądarki.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony. Korzystamy z nich także w celach analitycznych i reklamowych, również przy współpracy z partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies przechodząc do ustawień. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.